

Fraxinus ornus L.
Família: Oleaceae
Gènere: Fraxinus
Nombre común valenciano: Fleix (Benirrama), fleixer, fleixera, fleixener, fletx, fletxera, fleitx.
Nombre común castellano: Árbol del maná, fresno, fresno de flor, fresno de la flor, fresno florido, fresno florífero, fresno oloroso, orno.
Época de floración: Abril-Maig-Juny.
Hábitats: Escletxes de roques i penya-segats. Vessants i zones rocoses. El fleix de les nostres muntanyes és un cas singular entre els seus germans que creixen al nord de la Península, al continent europeu i a la resta del planeta, entre altres raons perquè és lúnic que fa flors amb calze i corol.la, d’on li arriba el preciós nom de fleix de flor.
Joan Pellicer, Costumari botànic 2.
Características: Arbre caducifoli, d’escorça grisenca llisa. Les fulles són oposades, es divideixen en amples folíols imparipinnats, ovalats, curtament pedunculats i amb el marge serrat. Les flors apareixen alhora que les fulles i es disposen en panícules terminals formant inflorescències vistoses, tenen quatre pètals blancs, allargats i estrets. Al madurar forma fruits secs i alats (sàmares) preparats per a ser dispersats pel vent.
Sabies què?: Del exudado de la corteza de los ejemplares jóvenes se obtiene el maná, substancia azucarada rica en manitol y glucosa, con propiedades laxantes.
Les fulles en tisana són tonificants i rejovenidores, diürètiques i laxants, i estan indicades per desfer les pedres i arenetes renals, per purificar la sang i contra el reuma, la gota i l’obesitat. La corfa del tronc i de les branques és astringent i febrífuga. L’infús es prepara a raó d’un o dos grapats de fulles (30-60 grams) per litre d’aigua bullint, tot deixant que el líquid es refrede a poc a poc. Se’n prendran una o dues tassetes diàries, i a tot beure, si es tracta de disoldre les arenetes i les pedres renals.
Joan Pellicer, Herbari breu de la Safor
Web: Accedeix


Fraxinus ornus L.
Familia: Oleaceae
Género: Fraxinus
Nombre común valenciano: Fleix (Benirrama), fleixer, fleixera, fleixener, fletx, fletxera, fleitx.
Nombre común castellano: Árbol del maná, fresno, fresno de flor, fresno de la flor, fresno florido, fresno florífero, fresno oloroso, orno.
Época de floración: Abril-Mayo-Junio.
Hábitats: Rendijas de rocas y acantilados. Vertientes y zonas rocosas. El fresno de nuestras montañas es un caso singular entre sus hermanos que crecen en el norte de la Península, en el continente europeo y en el resto del planeta, entre otras razones porque es el único que hace flores con cáliz y corola, de donde le llega el precioso nombre de fresno de flor.
Joan Pellicer, Costumari botànic 2.
Características: Árbol caducifolio, de corteza grisácea lisa. Las hojas son opuestas, se dividen en anchos folíolos imparipinnados, ovalados, cortamente pedunculados y con el margen serrado. Las flores aparecen a la vez que las hojas y se disponen en panículas terminales formando inflorescencias vistosas, tienen cuatro pétalos blancos, alargados y estrechos. Al madurar forma frutos secos y alados (sámaras) preparados para ser dispersados por el viento.
¿Sabías qué?: Del exudado de la corteza de los ejemplares jóvenes se obtiene el maná, sustancia azucarada rica en manitol y glucosa, con propiedades laxantes.
Las hojas en tisana son tonificantes y rejuvenecedoras, diuréticas y laxantes, y están indicadas para deshacer las piedras y arenillas renales, para purificar la sangre y contra el reuma, la gota y la obesidad. La corteza del tronco y de las ramas es astringente y febrífuga. El infuso se prepara a razón de uno o dos puñados de hojas (30-60 gramos) por litro de agua hirviendo, dejando que el líquido se enfríe despacio. Se tomarán una o dos tacitas diarias, y a todo beber, si se trata de disolver la arena y las piedras renales.
Joan Pellicer, Herbari breu de la Safor


Fraxinus ornus L.
Família: Aspleniaceae
Género: Asplenium
Nombre común valenciano: Capil·lera negra. Falzia negra.
Nombre común castellano: Capilera negra. Culantrillo negro o mayor.
Época de floración: Mayo-Junio-Julio.
Hábitats: Carrascars i penyes ombrívoles.
Características: Aquesta falguera viu a llocs forestals humits i ombrívols, es coneix perquè té el pecíol i el raquis de la fulla de color bru quasi negre.


Fraxinus ornus L.
Família: Leguminosae
Nombre común valenciano: Gòdua, argelaga vera, ginesta, ginesta patent, ginesta vera, granera de pastor.
Nombre común castellano: Escobón, genista hiniesta vera.
Época de floración: Març-Abril-Maig-Juny.
Hábitats: Coscollars, boscs perennifolis o mixtos.
Características: Petit arbret que pot arribar als 2-4 m. Les fulles presenten un llarg pecíol i limbe dividit en tres folíols independents. A la primavera desenvolupa abundants flors grogues amb estendard sedós, disposades en grups de 2-4 en raïms allargats. Els llegums són glabres, curts (de 1-2 cm de longitud) i de contorn obovat.