

Orchis italica Poiret
Família: Orchidaceae
Nombre común valenciano: –
Nombre común castellano: –
Época de floración: Febrer-Març-Abril-Maig
Hábitats: Matollars, boscos poc densos.
L’orquídia itàlica creix en les ombries més frondoses d’algunes de les nostres serres i muntanyes, com els Cavals de Pego o la vall de Gallinera on fa rodals i poblaments nombrosos i encisadors, ja que les seues altes i estovades espigues florals es destaquen com fanalets d’una suavísima llum rosada sobre el fosc i dens brossegal. (…) La podrem admirar i olorar amb deteniment i en tot el seu esplendor, des d’abans de la Primavera i al llarg de tot l’Abril, en els alts i tofuts màrgens dels contorns de la font de la Mata i de la de Benimarsoc al terme de Benirrama o a tocar del Convent i de la font de l’Hort de Benitaia. Està considerada una raresa.
Joan Pellicer, Herbari breu de la Safor
Características: Orquídia fàcil de diferenciar per la seva gran mida i per les fulles basals de marge marcadament ondulat. Les flors estan agrupades formant una inflorescència cònica i densa de color lila clar. El label està molt lobulat, els laterals són aguts i el central és triangular profundament dividit en dos lòbuls secundaris separats per una dent.


Orchis italica Poiret
Familia: Orchidaceae
Nombre común valenciano: –
Nombre común castellano: –
Época de floración: Febrero- Marzo-Abril-Mayo.
Hábitats: Matorrales, bosques poco densos.
Características: Orquídea fácil de diferenciar por su gran medida y por las hojas basales de margen marcadamente ondulado. Las flores están agrupadas formando una inflorescencia cónica y densa de color lila claro. El labelo está muy lobulado, los laterales son agudos y el central es triangular profundamente dividido en dos lóbulos secundarios separados por un diente.
¿Sabías qué?: La orquídea itálica crece en las umbrías más frondosas de algunas de nuestras sierras y montañas, como en Les Valls de Pego o la Vall de Gallinera donde hace rodales y poblamientos numerosos y encantadores, puesto que sus altas y ablandadas espigas florales se destacan como farolillos de una suavísima luz rosada sobre la oscura y densa broza. (…) La podremos admirar y oler con detenimiento y en todo su esplendor, desde antes de la primavera y a lo largo de todo el abril, en los altos y frondosos márgenes de los contornos de la fuente de la Mata y de la de Benimarsoc en el término de Benirrama o cerca del Convento y de la fuente del Hort de Benitaia. Está considerada una rareza.
Joan Pellicer, Herbari breu de la Safor.


Orchis italica Poiret
Família: Aspleniaceae
Género: Asplenium
Nombre común valenciano: Capil·lera negra. Falzia negra.
Nombre común castellano: Capilera negra. Culantrillo negro o mayor.
Época de floración: Mayo-Junio-Julio.
Hábitats: Carrascars i penyes ombrívoles.
Características: Aquesta falguera viu a llocs forestals humits i ombrívols, es coneix perquè té el pecíol i el raquis de la fulla de color bru quasi negre.


Orchis italica Poiret
Família: Leguminosae
Nombre común valenciano: Gòdua, argelaga vera, ginesta, ginesta patent, ginesta vera, granera de pastor.
Nombre común castellano: Escobón, genista hiniesta vera.
Época de floración: Març-Abril-Maig-Juny.
Hábitats: Coscollars, boscs perennifolis o mixtos.
Características: Petit arbret que pot arribar als 2-4 m. Les fulles presenten un llarg pecíol i limbe dividit en tres folíols independents. A la primavera desenvolupa abundants flors grogues amb estendard sedós, disposades en grups de 2-4 en raïms allargats. Els llegums són glabres, curts (de 1-2 cm de longitud) i de contorn obovat.