

Rhamnus lycioides L.
Família: Rhamnaceae
Gènere: Rhammus
Nombre común valenciano: Garguller, buscabaralla, espinal, espí, espino, aspino, espinal negre, aspino negre, genebrisa borda, garbuller negre, arçot.
Nombre común castellano: Arto, escambrón, espino morisco, espino negro, espino prieto, espino roquero, gargullero, prieto, tamujo., espino roquero, gargullero, prieto, tamujo.
Época de floración: Març-Abril-Maig.
Hábitats: Matollars secs sobre sòls poc profunds. Prim, punyent, auster, dur, fosc, el garguller, de port embullat i embardissat, és el vegetal més ben adaptat físicament i el que més s’adiu estèticament als cantells, asprors i secors de la muntanya diànica. És la companyia segura a qualsevol senda o racó de la serra. Imposible estimar bé la nostra muntanya sense estimar les espines i les punxes del gargullar.
Joan Pellicer, Costumari botànic 3.
Características: Arbust de talla mitjana o baixa (al voltant de 1-2 m), espinós i molt ramificat, amb fulles senceres, planes, estretes, linear-espatulades, obtuses, sèssils i un poc escàbrides. Estes es disposen normalment formant fascicles. Les flors són groguenques i estan reunides també en fascicles. El fruit és una drupa negra al madurar.
Sabies què?: Quan el vi estava a la fi llest, els atenesos començaven els festivals de febrer de les Antesteries, que duraven tres dies; s’obrien les urnes i l’esperit de Dionís renaixia com un infant, i les tombes dels morts alliberaven els seus esperits i durant els tres dies erraven lliurement els fantasmes a Atenes; eren els temps de reconciliació entre els dominis, el del vius i el dels morts; i era també el moment per honorar una edad anterior a la humanitat. Durant aquests festivals, com a preparació per a l’encontre amb els morts, els atenesos es purificaven simbòlicament a si mateixos de la contaminació que compartien amb l’altre domini mastegant trossos de rhamnus, ateses les seues propietats laxants i diürètiques que porgaven els seus cossos dels contaminants infernals.
Joan Pellicer, Costumari botànic 3
Web: Accedeix


Rhamnus lycioides L.
Familia: Rhamnaceae
Género: Rhammus
Nombre común valenciano: Garguller, buscabaralla, espinal, espí, espino, aspino, espinal negre, aspino negre, genebrisa borda, garbuller negre, arçot.
Nombre común castellano: Arto, escambrón, espino morisco, espino negro, espino prieto, espino roquero, gargullero, prieto, tamujo., espino roquero, gargullero, prieto, tamujo.
Época de floración: Marzo-Abril-Mayo.
Hábitats: Matorrales secos sobre suelos poco profundos.
Delgado, penetrante, austero, duro, oscuro, el espino, de porte enmarañado y enzarzado, es el vegetal mejor adaptado físicamente y el que más se adhiere estéticamente a los cantos, asperezas y zonas secas de la montaña diánica. Es la compañía segura en cualquier senda o rincón de la sierra. Imposible querer bien nuestra montaña sin querer las espinas y los pinchos del espino.
Joan Pellicer, Costumari botànic 3.
Características: Arbusto de talla mediana o baja (alrededor de 1-2 m), espinoso y muy ramificado, con hojas enteras, planas, estrechas, lineares-espatuladas, obtusas, y un poco escábridas. Estas se disponen normalmente formando fascículos. Las flores son amarillentas y están reunidas también en fascículos. El fruto es una drupa negra al madurar.
¿Sabías qué?: Cuando el vino estaba al fin listo, los atenienses empezaban los festivales de febrero de las Antesterias, que duraban tres días; se abrían las urnas y el espíritu de Dionisio renacía como un niño, y las tumbas de los muertos liberaban sus espíritus y durante los tres días erraban libremente los fantasmas en Atenas; eran los tiempos de reconciliación entre los dominios, el de los vivos y el de los muertos; y era también el momento para honorar una edad anterior a la humanidad. Durante estos festivales, como preparación para el encuentro con los muertos, los atenienses se purificaban simbólicamente a sí mismos de la contaminación que compartían con el otro dominio masticando trozos de rhamnus, atendidas sus propiedades laxantes y diuréticas que purgaban sus cuerpos de los contaminantes infernales.
Joan Pellicer, Costumari botànic 3


Rhamnus lycioides L.
Família: Aspleniaceae
Género: Asplenium
Nombre común valenciano: Capil·lera negra. Falzia negra.
Nombre común castellano: Capilera negra. Culantrillo negro o mayor.
Época de floración: Mayo-Junio-Julio.
Hábitats: Carrascars i penyes ombrívoles.
Características: Aquesta falguera viu a llocs forestals humits i ombrívols, es coneix perquè té el pecíol i el raquis de la fulla de color bru quasi negre.


Rhamnus lycioides L.
Família: Leguminosae
Nombre común valenciano: Gòdua, argelaga vera, ginesta, ginesta patent, ginesta vera, granera de pastor.
Nombre común castellano: Escobón, genista hiniesta vera.
Época de floración: Març-Abril-Maig-Juny.
Hábitats: Coscollars, boscs perennifolis o mixtos.
Características: Petit arbret que pot arribar als 2-4 m. Les fulles presenten un llarg pecíol i limbe dividit en tres folíols independents. A la primavera desenvolupa abundants flors grogues amb estendard sedós, disposades en grups de 2-4 en raïms allargats. Els llegums són glabres, curts (de 1-2 cm de longitud) i de contorn obovat.