

Smilax aspera L.
Família: Liliaceae
Gènere: Smilax
Nom comú valencià: Arítjol, llengüeta de pardales, llengüeta de perdiu, sarsa-parrella, banya de bou.
Nom comú castellà: Zarzaparrilla.
Època de floració: Agost-Setembre-Octubre-Novembre.
Hàbitats: Enfilada per parets, roques, bardisses, arbres i arbusts.
Característiques: Liana coberta d’agullons, tant a les tiges com a les fulles. Les fulles tenen una forma que recorda a un cor, que potser més o menys ample o allargat en la punta, però sempre amb les orelles bassals arrodonides. Les flors formen umbel·les que pengen d’un peduncle.
Sabies què?: El millor depuratiu de la sang i de la pell. L’arrel blanca, no la de color. Arrel trossejada. Una o dues cullerades soperes per tassa o un quart de litre. Arrel ben rebullida, a foc lent. Cal que repose llargament, tres o quatre hores o fins a l’endemà (Banyeres).
Ovidi esmenta en el Llibre IV de les Metamorfosis els amors del Jove Crocos i la nimfa Esmílax, la seua estimada, convertits un en la flor del safrà i l’altra en la campaneta de l’arítjol o Smilax aspera.
Joan Pellicer, Costumari botànic


Smilax aspera L.
Familia: Liliaceae
Género: Smilax
Nombre común valenciano: Arítjol, llengüeta de pardales, llengüeta de perdiu, sarsa-parrella, banya de bou.
Nombre común castellano: Zarzaparrilla.
Época de floración: Agosto-Septiembre-Octubre-Noviembre.
Hábitats: Trepada por paredes, rocas, zarzales, árboles y arbustos.
Características: Liana cubierta de aguijones, tanto en los tallos como en las hojas. Las hojas tienen una forma que recuerda a un corazón, que puede ser más o menos ancho o alargado en la punta, pero siempre con las orejas laterales redondeadas. Las flores forman paraguas que cuelgan de un pedúnculo.
¿Sabías qué?: El mejor depurativo de la sangre y de la piel. La raíz blanca, no la de color. Raíz troceada. Una o dos cucharadas soperas por taza o un cuarto de litro. Raíz muy hervida, a fuego lento. Hace falta que repose, tres o cuatro horas o hasta el día siguiente (Banyeres). Ovidi menciona en el Libro IV de la Metamorfosis los amores del Joven Crocos y la ninfa Esmílax, su amada, convertidos uno en la flor del azafrán y la otra en la campanilla de la zarzaparrilla de España o Smilax aspera.
Joan Pellicer, Costumari botànic


Smilax aspera L.
Family: Liliaceae
Genus: Smilax
Name: Catbrier.
Habitats: Climbing up walls, rocks, hedges, trees and shrubs.
Flowering period: August-September-October-November.
Characteristics: A liana which is covered with sharp thorns, both on the stems and on the leaves. The leaves have a shape reminiscent of a heart, which may be more or less wide or elongated at the tip, but always with rounded basal lobes. The flowers form umbels that hang from a peduncle.
Did you know that…?: It is the best blood and skin cleanser. The root has to be white, not coloured. Chop the root. One or two spoons per cup or a quarter of a litre. The root must be boiled thoroughly, but simmered slowly. It should be left to stand for a long time, three or four hours, or until the next day (Banyeres).
Ovid mentions in Book IV of The Metamorphoses the love between the young Crocus and the nymph Smilax, his beloved, with one turned into the saffron flower and the other into the bell of the Smilax aspera.
Joan Pellicer, Costumari botànic
Web: Visit


Smilax aspera L.
Família: Aspleniaceae
Género: Asplenium
Nombre común valenciano: Capil·lera negra. Falzia negra.
Nombre común castellano: Capilera negra. Culantrillo negro o mayor.
Época de floración: Mayo-Junio-Julio.
Hábitats: Carrascars i penyes ombrívoles.
Características: Aquesta falguera viu a llocs forestals humits i ombrívols, es coneix perquè té el pecíol i el raquis de la fulla de color bru quasi negre.